Mire vigyázzunk, ha PayPaltól kapunk e-mailt!

Sajnos manapság sokan úgy akarnak pénzhez jutni, hogy más PayPal hozzáférését csapolják meg, vagy akár egyenesen a bankkártyájukat!
Ez sajnos igaz is...
És sokan emiatt nem is mernek belevágni az ilyen dolgokba, de most részletesen bemutatom, hogy miröl is van szó, és hogyan lehet ellene védekezni, hogy nagy biztonsággal használhassuk ezeknek a rendszereknek minden előnyét!

A legfontosabb aranyszabály, hogy használjunk BONYOLULT jelszót. Pl: kirgir3300SKAT
Ennek számunkra lehet jelentése, például KirályGyrosban ettem (3300=eger) egerben SKAT ból podig lehet sokat. Igy megjegyezni is könnyű, de feltörni már évtizedekig tartana!
Hiba még, hogy vannak akik ilyen helyeken ugyan azt a jelszót használják mint mindenhol máshol! Ez azért is hiba, mert a kisebb oldalak akár jelszógyűjtésre is használhatják a regisztrációkat, és igy probálnak belépni a fiókjainkba, pl e-mail, vagy akár PayPal!
Használjunk többfajta jelszót a többfajta oldalakhoz!
Ha azt halljuk, hogy valakinek feltörték a jelszavát döntö többségében ilyenre kell gondolni, nem pedig arra, hogy egy programmal kitalálták.

És akkor visszaa PayPalhoz. Kaptam egy levelet, amiben a Paypal megkér, hogy látogassak el weblapjukra, és töltsem ki újra az információimat (név, cím, banki adatok, stb).

Ezen fogom bemutatni, hogy mire kell NAGYON vigyázni!


Nos kezjük a legelejével.
1. A feladó e-mail címe már rögtön elárul mindent... news-service@yahoo.com - hogy ennek mi köze van a PayPalhoz nemtudom... (itt jegyzem meg, hogy e-maicimet hamisitani, tehát akár a Paypal cimeiröl küldeni is pofonegyszerü!)
2. A második, amire figyelni kell, hogy nem nevünkön szólít a levél! Ez mindig átverést jelent! A Paypal csak és kizárólag olyan maileket küld, amiben a nevünkön szólítanak!
3.A következö pedig, hogy rendszerhiba miatt elvesztek az adatok... Képzeljük el, hogy van egy 190 országban jelenlévő internetes bank, és csak ugy minden adat elveszik... hihető :) (Az ilyenek egyszerre több helyre is mentik, illetve gyakori rendszerességgel mindent kimentenek, és biztonságos helyen tárolják. Még ha egyik központjukat felrobbantanák is meglenne a többi központban az összes adat...)
4. Érdekes webcimen kellene beírni a féltett személyes adatainkat. Mi köze van a PayPalnak
egy USA-Concord beli AirCloud netelőfizető gépén futó webszerverhez?! Kétlem, hogy a kis Bob besegítene a PayPal rendszereinek helyreállitásában :D
Még ez utóbbihoz fontos kiegészítés, hogy néha a webcímeket is tudják úgy megformázni, hogy eredetinek tünhessen! Tehát ha semmi más gyanús nincs is, akkor se a levélben lévő linkről lépjünk be, hanem pl erről: http://paypal.com/

Kis figyelem kérdése, és az ilyen levelek nem csaphatnak be minket, illetve a hasonló kamu weblapok sem! Érdekességképpen: még néhány levelező figyelmeztet is rá, hogy ez egy becsapós e-mail ;)


Még az is megfontolandó, hogy netkávézókból, vagy más nyilvános helyről szintén nem javasolt használni, mert van aki reggel bemegy, feltelepít egy programot ami minden billentyű leütést elment (keylogger), és este elmegy ismét az adatokért. És ugyebár a http://paypal.com után a felhasználói név és jelszó beütését is menti... Könnyü meggazdagodást ígér...

Ha mégis megtörtént a baj, azonnal értesítsük a PayPalt (emailban jelszót SOHA ne írjunk le!!!), és ők segíthetnek!
(ugyanezek a szabályok használhatók más nagy körültekintést igénylő oldalak esetén is, mint pl akár az OTP online banki szolgáltatásai,...)

Paypalról leírás, regisztrációs útmutató: http://ingyenes.blogspot.com/2007/04/paypal-lers-avagy-netes-bankszmla.html

További kérdésekkel fordulhatsz hozzám bártan e-mailban: ttotoo kukac gmail.com

Nincsenek megjegyzések: