FAQ - Tényleg minden TELJESEN INGYENES? Meg merjem adni személyes adataim?

Fontos kérdés manapság a biztonság kérdése. Ebben a cikkben ara kapjuk meg a választ, hogy mennyire biztonságos MA az interneten rendelni, vásárolni, ...
Valamint egy másik fondtos dologról: hogyan védjük magunkat a netes bünözöktöl!

Mindenekelött le kell szögezzem, hogy amiket kiteszek az oldalra, azokat átnézem, hogy nem csalásgyanusak-e. Többeknek akik ajánlottak Ingyencuccos oldalt sajnos azt kellett visszaírnom, hogy ez valószínüleg kamu.
Hogyan ellenörizhetjük magunk, hogy csalás-e a dolog? Pár egyszerübb trükk:

  • Ellenörizzük a webcímet. Cégek szoktak ajánlani ingyenes termékmintákat, vagy ajándékokat. Ha XYZ Kft. igér ajándékot, és a webcím, ahol rendelni lehet egyböl a föoldal, akkor kamu. Mindig aloldalakra szokták tenni a rendelhetö dolgokat, a föoldalra maximum a reklámját. Ha aloldalon van, nézzük meg a föoldalt, hogy valóban arról szól e amiröl várjuk.(pl ingyen kávé esetén ne egy társkeresö oldal jöjjön be hanem pl a Tchibo oldala legyen ott is)
  • Ne legyen az oldal tele mindenféle reklámmal. Az már alapból gyanus. A cégek minek tennének ki Google-reklámokat?!
  • Fura adatokat kérnek! Soha ne adjuk meg számlaszámunkat, bankkártyánk egyetlen adatát sem, és semmi olyat ami pénzünkel kapcsolatos! (EZ ALÓL A PAYPAL AZ EGYETLEN KIVÉTEL! Az a világ egyik legelterjedtebb netes bankja, 190 országban müködik! Volt már jopár tranzakcióm, és teljesen megbízom benne!)
  • Vannak egyes oldalak amik érdeklödnek a gyermekeink számáról, és egyéb furcsaságokról. Akár megadjuk akár hazudunk ésszel tegyük! Mert ha letagadjuk gyermekünk, mikor gyermekjáték katalogust akarunk rendelni, nem fogjuk megkapni... A konkrét személyes adatokból ezeket mindig meg kell adni pontosan: Név, Cím, mailcím (amire mehetnek a levélszemetek!!!) A többire azt hazudjuk amit akarunk. Csak figyeljünk oda arra, hogy passzoljon a rendelni kivánt termékhez. Tehát az ingyenes tamponmintát inkább nö nevére kérjük ki ;)
  • Fontos még, hogy miután rendeltünk valamit kb 5-10 perc mulva ellenörizzük a leveleinket, hogy nem kaptunk e olyan üzenetet, amiben megerösítést kérnek a rendelésröl!

Másik fontos kérdés, minden teljesen ingyenes??

Röviden: igen. Hoszabban: 99%ban igen, de ha véletlenül valamiért mégis kérnének postaköltséget, akkor egyszerüen letagadjuk, hogy mi rendeltük volna, nem vesszük át, és máris megusztuk, hogy ki kellene fizetni. Viszont van amiért érdemes azt a pár száz forintot kiadni :) De alapjában véve amit kiteszünk az oldalra az teljesen ingyenesként van hirdetve!

PayPal biztonságos? Teljes mértékben!

Interneten biztonságos vásárolni? Ha lehet átvételkor fizetni, akkor igen! Elöre viszont SOHA ne fizessünk! (itt is van kivétel: ppo.hu - telefonfeltöltés online, de ritkán javasolt, és akkor is nagyon meg kell nézni, hogy min át történik!)

Nem élnek vissza a személyes adatainkal?

Egyrészt ha csak a nevet, címet és mailcímet adjuk meg, nem igyzán tudnak visszaélni velük... MAx küldenek ingyen katalógust vagy termékmintát. De pont ez a cél ;) Ha regisztrálni kell, akkor ne használjuk ugyanazt a jelszot, mint például a postafiokunknál, vagy egyéb szeméyles helyeken! Ha ezt betartjuk teljes biztonságban érezhetjük magunkat!

Milyen a jó jelszó? Legalább 6 karakter hosszú, ékezetet és speciális karaktert nem tartalmaz, DE számokat és betüket igen. Szótárban szereplö szó / évszám, telefonszám, vagy egyéb kitalálható adat ne legyen! Például: xt65KLgp ez egy ütös jelszó, amit lehet nehéz megjegyezni, de feltörni mégnehezebb ;)

Zárszó: ha interneten járunk nézzünk szét alaposan, csak a minimálisan szükséges adatokat adjuk meg, és mindent olvassunk el alaposan! Nézzünk utána picit a dolgoknak, és nem verhetnek át!

Nincsenek megjegyzések: